четвер, 22 квітня 2021 р.

ЗНО та ДПА в 2021 році

 Роз'яснення щодо звільнення від державної підсумкової атестації випускників 11 класу в 2021 році

                    До уваги учнів 11 класу та їхніх батьків!

       Після новини про звільнення від ДПА випускників 11 класу цього року в учнів та батьків виникло чимало питань, які потребують роз’яснення.

     Сучасна система ЗНО передбачає для 11-класників складання іспитів одночасно з ДПА та ЗНО , за які учень отримує:

- оцінку в  свідоцтво про повну загальну середню освіту (оцінка ДПА за шкалою 1-12 балів) 

 - бал для вступу до вищих навчальних закладів (результат ЗНО за шкалою 100-200 балів).

     Згідно з Законом України від 13.04.2021 року № 5014 "Про внесення змін до Розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID-19)" (щодо окремих питань завершення 2020/2021 навчального року)", перша складова є  не обов'язкова. Учень самостійно вирішуватиме, чи отримувати йому оцінку за ДПА в свідоцтво про повну загальну середню освіту.

Випускник обирає 1 із  4 ситуацій, щоб прийняти потрібне йому рішення.

Ситуація №1

Учень 11 класу не планує вступати до вищого навчального закладу в 2021 році. ДПА для нього — це можливість підвищити бал свідоцтва про освіту, але його і так усе влаштовує. У лютому він зареєструвався на проходження ДПА, але після  новини про необов'язковість ДПА подумав, що не буде проходити ці тестування. Таким чином в його свідоцтві про повну загальну середню освіту буде зазначено, що він звільнений від проходження ДПА.

Ситуація №2

Учень 11 класу планує вступати до вищого навчального закладу в 2021 році. Він сумлінно готувався і впевнений, що матиме високі результати. Він має бажання покращити середній бал документа про освіту, тому проходитиме всі заплановані тестування і напише заяву, що просить виставити йому оцінки за ДПА в додаток до свідоцтва про повну загальну середню освіту.

Учень пройде тестування з 4 предметів:

Українська мова / українська мова та література

Математика

Історія України / іноземна мова

Історія України / іноземна мова / біологія / географія / фізика / хімія

Ситуація №3

Учень 11 класу планує вступати до вищого навчального закладу в 2021 році. Він хоче зосередитися лише на підготовці до вступу і не витрачати час на підготовку додаткового 4-го предмету лише для того, щоб покращити середній бал документа про освіту. Тож він складатиме ЗНО з трьох предметів і не ініцюватиме внесення оцінок ДПА у свій документ про освіту. У його свідоцтві про повну загальну середню освіту буде зазначено: “звільнений від проходження ДПА”.


         Тож визначайтеся!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар